Kuuba :: Matkaopas Kuubaan

kuuba header

Faktat & historia

Faktat ja historia pähkinänkuoressa

Kuuban lippuValtiomuoto sosialistinen tasavalta
Presidentti Fidel Castro, vt. presidentti Raúl Castro
Pääkaupunki Havanna
Väkiluku 11,3 miljoonaa
Uskonto roomalaiskatolisuus
BKT 3900 $ per asukas
Tunnustettiin itsenäiseksi 1902
Lyhenne CU
Valuutta Kuuban vaihdettava peso (valuutan maahantuonti ja maastavienti kielletty, matkavaluutaksi voi ottaa euroja)
Virallinen kieli Espanja
Aikavyöhyke UTC -5, kesäaika UTC -4

Kuuban historia

Ennen eurooppalaisen tutkimusmatkailija Kristofer Kolumbuksen purjehtimista Kuubaan vuonna 1492 saarta asuttivat intiaanit, kuten muuallakin Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Eurooppalaisten löydettyä saaren intiaanien alkuperäinen isännyys Kuubassa kukistui vainojen, orjuuden ja eurooppalaisten mukanaan tuomien sairauksien myötä.

Kuuba itsenäistyi vuonna 1902, mitä ennen se oli ollut Espanjan siirtomaana ja myöhemmin Yhdysvaltojen miehittämänä. 1960-luvulla Kuuba oli otsikoissa USA:n ja Neuvostoliiton välisessä ydinasekiistassa joka tunnetaan Kuuban ohjuskriisinä.

Kuuban vallankumous 1959 nosti maan pääministeriksi Fidel Castron, josta tuli presidentti vuonna 1976. 1990 -luvulla Kuubassa koettiin surkea taloustilanne Neuvostoliiton romahtaessa ja taloudellisen avun loppuessa. Castron veljeksistä Raúl on tänä päivänä tilapäisesti valtion hallintovastuussa Fidelin sairastuttua vuonna 2006.

Lyhyt matkailun historia

Kuuba kiinnostaa matkailijoita vuodesta toiseen, tosin turismin historiasta löytyy myös yhteiskunnallisiin tapahtuviin liittyviä laskukausiakin. Jo 1800-luvun lopulla Varaderon valkohiekkaiset rannat täyttyivät amerikkalaisista miljonääreistä, jotka tulivat saarelle mukavan merimatkan ja miellyttävän ilmaston vuoksi.

Varsinaista massaturismia alkoi ilmetä Kuubassa 1920-luvulla. Yhdysvaltain kieltolain aikana Kuubaa mainostettiin nautintojen kehtona. Ensimmäinen turistiaalto loppui USA:n pörssiromahdukseen ja lamaan, kieltolain päättymiseen ja vuoden 1933 vallankumoukseen. 1950-luvulla Kuubassa sijoitettiin paljon loistohotelleihin ja matkailupalveluihin. Kuuban matkailuala toimi käytännössä mafian hallinnassa. Laiva- ja lentomatkapakettien yleistyessä Kuubasta tuli useaksi vuodeksi Karibian suosituin lomakohde, nousukiito kuitenkin päättyi vuoden 1959 vallankumoukseen ja Yhdysvaltojen asettamaan kauppasaartoon vuonna 1962. 1990-luvun talouskriisin myötä matkailuvirtojen tuomaa rahaa tarvittiin Kuubassa kipeästi.

Nykyään Kuubassa vierailee pari miljoonaa matkailijaa vuosittain ja turismi elinkeinona on korkealle arvostettu. Se onkin noussut valtion toiseksi suurimmaksi tulon lähteeksi heti sokeriruokoteollisuuden jälkeen.