Kuuba :: Matkaopas Kuubaan

kuuba header

Lennot & hotellit

Halvat lennot Kuubaan

Suomesta ei pääse Kuubaan suorilla lennoilla, mutta jo yhden tai kahden välilaskun taktiikalla voi löytää edulliset lennot. Nopeus yleensä palkitaan lentoja varatessa.

Helsingistä lähteviä lentoja on tarjolla ihan mukavasti ja alkuosan matkasta voi taittaa kotoisasti Finnairin siivin. Ainakin yksi välilasku jossain päin Eurooppaa on väistämätön, mutta sen voi käyttää hyväkseen vaikka tutustumalla kaupunkiin jatkolentoa odotellessa. Yhdelläkin välilaskulla siis selviää, ainakin mennessä Finnairilla Pariisiin ja sieltä Air Francella suoraan Havannaan. Kahden välilaskun lentoja on kuitenkin enemmän tarjolla.

Muita Euroopasta Kuubaan lentäviä yhtiöitä ovat KLM, Martin Air, Iberia, Cubana de Aviación sekä Air Comet.

Halvimmat hinnat alkavat alle tonnista. Hinnat siis ovat aika lailla riippuvaisia matkan ajankohdasta, varauksen tekemisen ajasta sekä varaustilanteesta. Myös matkatoimistoilta kannattaa kysyä lentoja, ne voivat osoittautua jopa edullisemmaksi kuin itse etsimällä. Äkkilähtö on myös yksi mahdollisuus, jos aikataulu on joustava.

Matkustusasiakirjat ja maahantulomuodollisuudet

Kuubassa Suomen kansalaisilta vaaditaan voimassa oleva passi sekä turistikortti. Turistikortin saa Kuuban suurlähetystöstä 22 eurolla. Käsittelyaika on 2 vuorokautta. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Lentokenttävero

Lentokenttävero maksetaan paikan päällä lähdettäessä. Havannasta lähdettäessä vero on CUC25. Vero maksetaan ns. airport-tax-kioskiin ennen passintarkastukseen menoa.

Hotellit ja muu majoitus

Kuubassa kaikki hotellit ovat valtion omistuksessa. Hotellien huonehinnat ovat aikalailla länsimaista tasoa, joten jos tasokas all inclusive-majoitus hienostohotelleissa ei ole oma juttu tai matkabudjettiin nähden realistinen, voi esimerkiksi kaupunkien laitamilta ja turistikylien ulkopuolelta löytää vaatimattomampia hotelleja ja hostelleja huomattavasti edullisempaan hintaan. All inclusive -hotellit ovat kuitenkin siitä hyviä, että näissä ns. rannekehotelleissa asuessa ei tarvitse käteistä rahaa kantaa mukanaan, vaan oikeastaan kaikki sisältyy hintaan. Kannattaa muistaa Kuuban viranomaisten edellytys, että 2 majoitusyötä on varattuna etukäteen maahan saavuttaessa, missä tahansa tulee majoittumaankaan.

Omatoimimatkailijan kannattaa harkita majoitusta Casas Particulareissa, eli bed&breakfast –tyyppisissä yksityisten, useimmiten perheiden, pitämissä majataloissa. Nämä pari-kolmekymmentä euroa yöltä maksavat majoituspaikat löytyy sinisellä telttamerkillä varustetuista taloista.

Suomi-Kuuba-seura ry:n jäsenet ovat suositelleet matkailijoille mm. seuraavia kotimajoitusvaihtoehtoja:

Havanna
Casa Vera, Caridad Vera y Elio Rodriguez (hyvää englantia)
http://www.ships-yachts.com/casavera.htm

Santiago de Cuba
Gisela Fustè Duharte (hyvää saksaa)
http://perso.wanadoo.fr/jdsdf