Kuuba :: Matkaopas Kuubaan

kuuba header

Matkavinkit

Paras aika matkustaa Kuubaan

Kuuban trooppinen ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden, mutta varsinainen matkailusesonki on joulu-huhtikuun kuivana kautena, jolloin päivälämpötila on muutaman asteen alle 30 C°. Lämpimimpien kuukausien keskilämpötila on 32 C°. Vuodessa on keskimäärin 330 aurinkoista päivää. Kuuban eteläosa on lämpimämpää aluetta kuin pohjoinen, ja maan länsiosa taas sateisempaa kuin itäosa.

Kohdevinkit

Cayo Largo del Sur : sukeltajien suosiossa oleva upearantainen turistikeskus

Havanna: kulttuurin ja nähtävyyksien keskus, ainutkertaista arkkitehtuuria sekä vallankumouksen muistomerkkejä

Koillis-Kuuba (Playa Esmeralda, Playa Guardalavaca ja Playa Pesquero): tasokkaita hotellikyliä ja upeita rantoja

Varadero: all inclusive – lomailua, auringonpalvojan paratiisi, suljettu tavallisilta kuubalaisilta

Santiago de Cuba: afrokuubalaisuuden keskus, nuorekas reggae-kulttuurinen ilmapiiri, kuubalaisen musiikin kehto

Las Terrazas: ekomatkailijan ehdoton suosikki, jossa turismi toimii luonnon ja alueen ihmisten ehdoilla ja hyödyttää niiden kehitystä

Liikkuminen Kuubassa

Lentäen

Kuubassa on laaja kotimaan lentoliikenne, joka toimii alueellisten keskusten välillä. Eivätkä lentojen hinnatkaan ole päätä huimaavia, tosin päätä voi huimata pienet potkurikoneet, joiden kyydissä osa maan sisäisen liikenteen lennoista taittuu. Kuuban kansallinen lentoyhtiö Cubana de Aviación, joka muuten pitää alueen onnettomuustilastojen kärkipaikkaa, lentää Havannasta 11 Kuuban lentokentälle. Aerocaribbean lennättää myös matkustajia seitsemälle kentälle Kuubassa, on tosin himppusen kalliimpi kuin kilpailijansa, mutta paikkoja on varmemmin vapaina.

Linja-autolla

Turisteja varten on Kuubassa bussiyhtiö Viázul, jonka autot ovat ilmastoituja ja tilavia. Turistibussit vaativat maksun dollareina. Jos haluaa mennä paikallisten seassa, Kuuban kansallinen bussiyhtiö Astro liikennöi ympäri Kuubaa. Lippu ostetaan lipunmyyntipisteestä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Myös yksityiset kuorma-autot kuljettavat lähinnä paikallisia matkustajia kaupunkien välillä, mukaan mahtuu muutama kymmenen matkustajaa. Kyyti maksetaan pesoilla. Ne, jotka hyväksyvät turisteja kyytiin, voivat vaatia maksun maksamista dollareina.

Junalla

Kuubassa on Karibian ainoa rautatieverkosto, joka tosin on heikentynyt nopeasti viime aikoina. Suurimpien kaupunkien välillä liikennöi kuitenkin jokunen junayhteys.

Vuokrapelillä

Jos junassa tai bussissa köröttely ei kiinnosta, aina voi vuokrata henkilöauton tai vaikkapa minibussin. Minibusseihin, joihin mahtuu kuusi henkeä, saa myös halutessaan oman kuljettajan. Tällä pelillä kelpaa kierrellä vaikkapa rommitehtaita ja maistella niiden antimia. Kuljettajan kanssa minibussin hinta kaikkine kuluineen on 100 dollaria, ei paha.

Kuuban kiertely vuokra-autolla on ehdottomasti kätevin ja helpoin tapa nähdä maata. Halvin vaihtoehto se ei kuitenkaan ole. Sitä paitsi liikennesäännöt ovat aikalailla tulkinnanvaraisia, joten tarkkana kannattaa tien päällä olla, varsinkin kun tiemerkistö voi joskus puuttua jopa kokonaan.

Liftaten
Kuubassa ei ole mitenkään tavatonta taitaa matkaa liftaten (hacer botella)ja valtion kulkuneuvot ovatkin velvoitettuja ottamaan liftareita kyytiin, mikäli autossa suinkin on tilaa. Suurimpien kaupunkien ulosmenoreiteillä on usein jopa virkailijoita järjestämässä liftareita autojen kyyteihin. Siispä jos uskallusta riittää, peukku pystyyn ja tien varteen!

Rokotukset

Kuubaan suositellaan A-hepatiittisuojaa (keltatauti). Varmista, että jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteesi ovat voimassa. Varmista aina ajankohtainen rokotusohje KTL:n Matkailijan terveysoppaasta.

Ostokset ja tuliaiset

Suositumpiin Kuuban-tuliaisiin kuuluvat tietenkin aidot kuubalaiset rommit ja sikarit. Sikarit kannattaa ostaa suoraan tehtailta tai erityisistä sikarimyymälöistä, sillä kadulta ostaminen on laitonta ja luultavasti myytävät tuotteet huonolaatuisia ja eivät todellakaan aitoja. Myös kauniit käsityöt ja hienot kahvilaadut ovat hyviä matkamuistoja ja tuliaisia kotiin viemisiksi.

Kieli

Kuubassa puhutaan espanjaa, joka tosin poikkeaa hieman ”oikeasta” espanjan kielestä. Englannillakin pärjää: joissain paikoissa paremmin, joissain huonommin. Muutaman paikallisen sanan opettelu ei ole ainakaan haitaksi.

Ruoka ja juoma

Kuubalainen ruokakulttuuri perustuu papuihin ja riisiin, juhlapäivinä voidaan tarjota lisäksi lihaa, kalaa ja äyriäisiä. Kaduilta tosin on vaikea löytää muuta kuin paikallisia nakkikioskeja ja pitserioita, paremmat ravintolat taas ovat todella ylihinnoiteltuja, eivätkä laatu ja palvelu aina ole sieltä paremmasta päästä. Hotelleissa on yleensä hyvät ruokailumahdollisuudet, joita kannattaa hyödyntää. Vesijohtovesi ei ole juotavaksi kelpaavaa, joten teollisesti pullotetut vedet ovat suosittuja ja suositeltavia.

Turvallisuus

Vaikka Kuuba onkin Latinalaisen Amerikan turvallisimpia maita ja matkakohteita, on yleisen arkijärjen käyttäminen suotavaa, niin kuin aina matkustaessa. Havanna on silti yksi maailman turvallisimmista metropoleista, joten Kuubaan voi lähteä turvallisin mielin. Muista kuitenkin ottaa matkavakuutus, kuten aina lomamatkoille.

Matkaopas Kuuba

Hyvä matkaopaskirja on aina matkalla hintansa väärti. Suomenkielisiä matkaoppaita tekevät esimerkiksi Suomalainen matkaopas ja Mondo. Ulkomaalaisista vaihtoehdoista kannattaa katsoa esimerkiksi Lonely Planet.