Kuuba :: Matkaopas Kuubaan

kuuba header

Nähtävyydet

Kuuban saari on pitkä (1250 km), joten jos matkalla on aikaraja, kannattaa matkan suunnitteluun varata tovi jos toinenkin. Kaikkea kun ei millään ehdi viikossa tai parissa näkemään ja kokemaan. Onneksi Kuubassa on tekemistä mistä valita. Tässä muutamia vinkkejä paikoista, joissa vierailua kannattaa ainakin vakavasti harkita:

Nähtävyydet Top 3

1. Havannan vanha kaupunki (La Ciudád Vieja) ja linnoitukset

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1982 julistettu Vanha Havanna on koettava. Vanhaa kaupunkia on helppo kiertää apostolin kyydillä sen selkeiden tieopasteiden ansiosta. Vaikka aika onkin jättänyt jälkensä tähän maurilaiseen tyyliin rakennettuun siirtomaatyyliseen kaupunginosaan, on siihen tutustuminen tervetullut lisä hiekkarannoilla löhöilyn vastapainoksi.

Vanhan Havannan kujilta, kojuista ja käsityömarkkinoilta löytyy tuliaisia jokaisen makuun. Kannattaa muistaa, että himoittu musta koralli vaatii työstäjältään luvan, joten kadulla myytävät mustasta korallista tehnyt korut ovat luultavasti feikkejä. Vanhan kaupungin apteekeista löytää kaiken maailman luontaistuotteita. Vanha kaupunki on myös pullollaan vierailukohteita museoista kirkkoihin ja gallerioista historiallisiin muistomerkkeihin.

Illan hämärtyessä kannattaa jalkojen kantaessa tepastella sataman edustalle ihailemaan Castillo De Morron ja La Capañan linnoituksia, jotka ovat näkemisen arvoisia valaistuina.. Päivän kävelykierroksen jälkeen on mukava sujahtaa Havannan kuumaan yöelämään ketkuttamaan lanteita salsan ja rumban tahdissa sekä istahtaa maistelemaan mojitoja, cuba librejä ja rommeja.

2. Trinidadin kolonialistinen kaupunki

Kaupunki on yksi Kuuban päänähtävyyksistä ja kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Se rakennettiin Espanjan vallan aikana ja sen siirtomaa-ajan historia huokuu kaupungin rakennuksista vielä tänäkin päivänä. Trinidadia pidetään Kuuban kauneimpana kaupunkina ja siellä voi shopata parhaissa käsityökaupoissa. Trinidadin keskusaukio Plaza Mayor kuvastaa kaikkea sitä rikkautta, joka tässä sokeriparoneiden kaupungissa 1800-luvulla vallitsi. Mikäli innostusta riittää, kannattaa suunnata myös parinkymmenen kilometrin päähän kaupungista, jossa jylläävät Salto de Caburnin mahtavat vesiputoukset. Trinidadiin pääsee autolla Havannasta viidessä tunnissa. Matkan voi tehdä myös rattoisasti turistibussin kyydissä, joka lähtee sekin Havannasta.

3. Santiago de Cuba

Täällä maan entisessä pääkaupungissa ihmiset on hipiältään tummempia ja afrikkalainen perinne voimakkaampaa kuin muualla Kuubassa. Jos haluaa elää historian hetkiä uudelleen, suunnaksi kannattaa valita Santiagon vieressä kohoava Sierra Maestran vuoristo, joka tuli tunnetuksi Castron johtaman vallankumouksellisen sissiliikkeen tukikohtana. Myös Moncadan parakit Santiagossa ovat must – see paikkoja niille, joita Kuuban vallankumouksen historia kiehtoo. Kaupunki on myös kansallissymbolin maineessa olevan son-musiikin keskus.

Muita tutustumisen arvoisia kohteita

Havannassa

  • Plaza de la Revolucion ja muut vallankumousmuistomerkit
  • Pieni huvipuisto Parque La Maestranza
  • Hemingwayn huvila n. 30 km päässä keskustasta
  • Monia 50-luvun tyylisiä yökerhoja

Santiago de Cubassa

  • Santuario El Cobre, joka on saaren tärkein pyhäinjäännöspaikka. Pyhiinvaeltajien suosiossa oleva pyhäkkö on omistettu Kuuban suojeluspyhimykselle.

Viñalesin laakso Kuuban luoteisosassa

  • Merkittävä turistikohde lähellä Viñalesin kaupunkia Sierra de los Organos –vuorisssa, jossa pääsee tutustumaan tupakan ja muiden viljelyskasvien kasvattamiseen perinteisin keinoin. . Laaksoon pääsee joko kalliokiipeillen tai vaeltaen.